Od wielu lat poszukujemy dawnych przepisów dereniowych, adaptujemy je i próbujemy łączyć z różnymi smakami.
W słoikach o pojemności 200 ml robimy: piwny cymes dereniowy, cymes dereniowy, dereń kiszony oraz cymes dereniowy z ksylitolem. Przetwory które wytwarzamy w gospodarstwie są sezonowe. Pracujemy nad tym aby były dostępne jak najdłużej ale prosimy o kontakt w celu zapytania o dostępność konkretnych produktów.

Oto kilka z nich:

Zachęcamy do współpracy partnerów którzy posiadają wiedzę, doświadczenie i możliwości produkcji np. alkoholi. Z naszych owoców powstały nalewki w Łańcucie, Krośnie i Sulejówku.

Oprócz oczywistych produktów jakimi są nalewki staramy się tworzyć nowe lub odtwarzać stare przepisy. Nie byłoby to możliwe gdyby nie ciekawi ludzie, chętni do eksperymentowania z naszymi owocami.

We współpracy z Kasią i Kamilem z Jeżowego udało nam się stworzyć piwo dereniowe Boski Drań, które z każdym kolejnym sezonem jest udoskonalane.

Na jednym z Festiwali Dereniowych w Arboretum w Bolestraszycach poznaliśmy zielarzy Karolinę i Krzyśka z Jasła, którzy pomogli nam zrobić ocet dereniowy, który obecnie wykorzystujemy np. do zalewania rzodkiewki.
W 2020 w czasie kwitnienia derenia jeden z przemyskich pszczelarzy postawił ule i tak powstał nasz pierwszy miód dereniowy, który przekazaliśmy do badań Pani prof. Alicji Kucharskiej z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Niewiele osób wie, że dla stowarzyszenia Pro Carphatia produkujemy kiszony dereń i dżem dereniowy, który jest jednym z lepiej sprzedających się produktów w sklepie Podkarpackie Smaki.