Dereń jadalny, dereń właściwy (łać. Cornus mas) - gatunek rośliny z rodziny dereniowatych, zaliczany do roślin długowiecznych. Czasy jego największej popularności w Polsce przypadają na pierwszą połowę XIX wieku, kiedy to był krzewem rosnącym niemal przy każdym dworze ziemiańskim oraz parku. W naturalnych warunkach występował w Małopolsce Wschodniej. Już wówczas znane były jego smakowe, jak i zdrowotne walory. Te soczyste, kwaskowate owoce są bowiem bogate w witaminy, polifenole, kwasy organiczne i antocyjany. Obecnie są w nim również związki mineralne, takie jak: potas, wapń, fosfor, sód, magnez, a także żelazo, cynk, miedź i mangan.

Pierwsze nasze nasadzenia derenia (1997 rok) pochodzą z Karpat (głównie Małopolski Wschodniej), ze zbioru prof. Jerzego Pióreckiego - założyciela Arboretum w Bolestraszycach. Od samego początku dokładamy wszelkich starań, aby nasze rośliny otoczone były naturalną pielęgnacją, której potwierdzeniem jest certyfikat ekologiczny BioCert.