Piknik „Ogrodowe Smaki” – Arboretum Wojsławice

III Piknik „Ogrodowe Smaki” w Arboretum w Wojsławicach

  • Kiermasz roślin jadalnych i zdrowej żywności w godz. 9.00-18.00
  • Wystawa fotografii Jerzego Pióreciego „Kresy Wschodnie” – otwarcie godz. 12.00
  • Spacer z przewodnikiem godz.13.00

 

Program:
WYKŁADY

godz. 11.00–12.30 (sala AVES)
„Menu Chwastożercy, czyli warzywa nieuprawne wokół nas (tzw. dzikie rośliny jadalne)”Anna RUMIŃSKA – „Matka Chwastożerców”, członek SLOW FOOD Dolny Śląsk
Zainteresowani poznają zapomniane warzywa jedzone na co dzień.
Warto zabrać ze sobą notatnik, aby zapisać wiele cennych informacji.

godz. 12.30–13.00 (sala AVES)
Słów kilka o unikalnej metodzie, niezmiennej prawie od 300 lat, wytwarzania na zimno syropów i soków”, Zofia KOWALCZYK, „Skarby Lasu”, członek SLOW FOOD Dolny Śląsk

godz. 13.00–13.20 (sala AVES)
„Murarka ogrodowa – wróg czy przyjaciel w ogrodzie?”
Anna SZLĄCZKA, Gospodarstwo sadownicze „Owoce Lutyni”, członek SLOW FOOD Dolny Śląsk

godz. 14.00–14.20 (sala AVES)
Wykorzystanie cykli planetarnych w uprawach ekologicznych. Wprowadzenie do podstaw uprawy biodynamicznej warzyw i owoców”, Ernest SERNECKI, Eko warzywa z Radkowa

godz. 14.20–14.35 (stodoła)
Historia wypiekania pierników na terenie Śląska od czasów średniowiecza do współczesności”, Karolina KLIMEK, Piernikarnia Śląska w Niemczy.
WARSZTATY

godz. 13.20–13.45 (sala AVES)
Zrób to sam – czyli kisiel oraz galaretka z naturalnego soku bez dodatku cukru,
Anna SZLĄCZKA, Gospodarstwo sadownicze „Owoce Lutyni”, członek SLOW FOOD Dolny Śląsk

godz. 14.30–15.00 (stodoła)
Tradycyjne składniki ciasta piernikarskiego i sposób jego przygotowania. Pieczenie pierników – zajęcia dla najmłodszych. Karolina KLIMEK, Piernikarnia Śląska w Niemczy